Czas Dobrego Sera 2016

Wydarzenie archiwalne
Sobota, 28 maj 2016 10:00 WOLNY
Adres:

Rynek Starego Miasta

Zapraszamy na VI edycję festiwalu Nieskończonych Form Mleka pt. Czas Dobrego Sera, który odbędzie się w Sandomierzu w dniach 28-29.05.2016 r.

Program Festiwalu:

Sobota, 28 maja 2016 Rynek Starego Miasta

10.00- Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza – Marka Bronkowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska – Jacka Szklarka
- od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Węgier, Szwajcarii i Słowacji
- degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy oraz win z polskich i zagranicznych winnic
- co dwie godziny w jednej z sal Restauracji Ciżemka odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej
- otwarcie specjalnego namiotu z europejskimi serami na bazie surowego mleka: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Comte, Gruyere, Beaufort, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Cabrales, Roquefort, Manchego, Cheddar, Giugas, Taleggio, Monte Veronese, Camembert, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne);


15:00- Pokaz kulinarny Giena Mientkiewicza z wykorzystaniem serów Serenada i Skarby Serowara


20:00- Uroczysta kolacja w Restauracji Ciżemka przygotowana przez szefów kuchni: Adama Chrząstowskiego (Ed Red – Kraków, Warszawa) oraz Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża), Konrad Korszla (Hotel Stary – Trzy Rybki), Przemysław Skibiński (Ed Red), Mateusz Turaj (Miodova Restaurant)

 

Niedziela, 29 maja 2016 Rynek Starego Miasta

09:00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)


12:30 Równolegle do festiwalu rusza w podziemiach Restauracji Ciżemka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016 roku przez jury (prof. Monika Wszołek – Uniwersytet Rolniczy Kraków – Przewodniczący Jury, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Adam Chrząstowski – szef kuchni, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)


16:30 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury prof. Monika Wszołek, Burmistrz SandomierzaMarek Bronkowski, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury


18:00 Zakończenie festiwalu

 

Przez cały czas trwania festiwalu występy artystyczne i rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk i produktów prowadzone przez Andrzeja Buławskiego ze Slow Food Szczecin.

BĘDĘ TAM:
Przeczytano: 658